(+30) 690 6026014

(+30) 698 0407744

flavonhealth.gr@gmail.com

Ήξερες ότι...

75% του κάθε γεύματος πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα φυτικής προέλευσης και μόλις το 25% να είναι ζωϊκής.

Εμπειρίες

Από τα προϊόντα της Flavon έχω δοκιμάσει το Joy & το Ruby! Είναι και τα δύο εξαιρετικά ! Το Joy για ευεξία και τόνωση, το Ruby για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και βοήθεια του βραδινού ύπνου! Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Τζίνα Φίλλιου

Αναζήτηση

COCOA

Οι πολυφαινόλες του κακάου αποδεικνύεται ότι διαθέτουν μια σειρά καρδιαγγειακών προστατευτικών ιδιοτήτων και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσω της διαμόρφωσης διαφορετικών φλεγμονωδών δεικτών που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρωση.

Από περίπου 17,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από όλες τις αιτίες το 2008, οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αντιπροσώπευαν το 30% [1]. Η καρδιαγγειακή επιδημία εξελίσσεται ραγδαία στον κόσμο. Έχει προβλεφθεί ότι έως το 2030 περίπου 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρδιαγγειακές διαταραχές [2,3]. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των θανάτων που προκαλούνται από CVD είναι αποτρέψιμες [4,5]. Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αλλαγές του τρόπου ζωής όπως η διατροφή και η άσκηση είναι αρχικά προστατευτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης CVD [6,7,8,9]. Η κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κύριους προληπτικούς παράγοντες στον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και CVD [10,11,12].

Επιπλέον, η απόλυτη ποσότητα και συχνότητα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο CVD και, ως εκ τούτου, με χαμηλότερη θνησιμότητα CVD [13,14].  Οι μηχανισμοί με τους οποίους τα φρούτα και τα λαχανικά ασκούν τα προστατευτικά τους αποτελέσματα δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά πειραματικές και πληθυσμιακές μελέτες [15,16] έχουν δείξει ότι οι φυτικές πολυφαινόλες είναι οι βασικοί μεσολαβητές. Πολλές επιστημονικές μελέτες των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν ότι οι φυτικές πολυφαινόλες οφελούν το αντιοξειδωτικό σύστημα επηρεάζοντας τους κύριους μηχανισμούς που εμπλέκονται σε καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως συστηματική φλεγμονή, ο μεταβολισμός των λιπιδίων, τα αιμοστατικά και αγγειακά συμβάντα και η ανοσοαπόκριση [17,18,19,20,21,22,23]. 

Τα προϊόντα κακάου είναι από τις πλουσιότερες πηγές πολυφαινολών στη διατροφή μας.

Το κακάο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβανόλη από όλα τα τρόφιμα ανά βάρος και συμβάλλει σημαντικά στη συνολική διατροφική πρόσληψη φλαβονοειδών [25,26].

Αρκετές μελέτες πληθυσμού έχουν αναφέρει την αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης κακάου (π.χ. σοκολάτας) και της θνησιμότητας CVD [33,34] και αυτό γιατί βάσει μελετών η κατανάλωση κακάου επηρεάζει πολλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση [35], η αντίσταση στην ινσουλίνη [36], τα προφίλ λιπιδίων [37] και η αγγειακή διαστολή (FMD) [38].  

Στην ολλανδική μελέτη Zutphen, σε μια ομάδα ηλικιωμένων ανδρών, η υψηλή πρόσληψη κακάου σχετίζεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και αντιστρόφως συσχετίστηκε με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα και όλες τις αιτίες [33]. Στη Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών, η πρόσληψη σοκολάτας βρέθηκε επίσης να σχετίζεται αντιστρόφως με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, μαζί με άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως μερικά φρούτα και το κόκκινο κρασί [153]. 

Οι επιδράσεις της κατανάλωσης κακάου στους φλεγμονώδεις βιοδείκτες είναι σημαντικές, όπως αποδεικνύεται σε μια διασταυρούμενη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo), διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, που διεξήχθη σε 92 ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) -α με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αύξησε τις συγκεντρώσεις HDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας) με θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.   

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cardiology η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή για δύο εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία της καρδιάς σε υγιείς ενήλικες. Σε αντίθεση η λευκή σοκολάτα δεν είχε θετικές επιδράσεις στην υγεία στα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942736/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084045/

https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(12)01665-8/abstract

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19005437/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797556/

 

Γίνε Μέλος

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να υποκαθιστούν μια ποικιλία διατροφής και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δοκιμάστε τα προϊόντα

Ώρες Λειτουργίας

Μπορείτε να μας βρείτε καθημερινά:

Δευτέρα - Παρασκευή :
10.00 - 21.00

Σάββατο - Κυριακή:
10.00 - 17.00

Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 690 6026014 (+30) 698 0407744

flavonhealth.gr@gmail.com

base-logo

Η τροφή, να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου. Ιπποκράτης

Social Media