Τα Βατόμουρα προλαμβάνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος χάρη στις ανθοκυάνες, το ελλαγικό οξύ και τα φαινολικά οξέα που περιέχουν. Είναι μια πλούσια πηγή ινών, μειώνουν την απορρόφηση των ανθυγιεινών λιπαρών και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας.

Στηρίζουν το κυκλοφορικό σύστημα χάρη σε 3 ουσίες:

  • τα ανθοκυάνια -  τα οποία αυξάνουν την ευλυγισία των τριχοειδών αγγείων, τονώνουν την καρδιά και απομακρύνουν τις τοξίνες.
  • την βιταμίνη C – η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες-προστατεύει τις βιταμίνες Α και Ε και ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα των κυττάρων. Βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των ορμονών των επινεφρίδιων που παράγουν την ανδρεναλίνη, και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης. Είναι απαραίτητη για τη συντήρηση του κολλαγόνου, των οστών, των ούλων, των δοντιών και των τριχοειδών αγγείων. Συμμετέχει στην ανάπλαση των κυττάρων/ιστών και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκμετάλλευση του φολικού οξέος. 
  • τις ίνες - ένα ποτήρι βατόμουρα καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών σε ίνες που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Βοηθούν στην πρόληψη οφθαλμολογικών παθήσεων: χάρη στην μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών C και Ε, μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και αυτό γιατί μειώνουν την φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς και την πίεση, που αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα για εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Γερά Οστά: Η βιταμίνη Κ που υπάρχει στα Βατόμουρα, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πρωτεϊνης των οστών της Οστεοασβεστίνης. Έλλειψη της βιταμίνης Κ μπορεί οδηγήσει σε μείωση στην πυκνότητα των οστών και να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων. Επίσης, τα Βατόμουρα περιέχουν 3 σημαντικά Μέταλλα Φώσφορο, Ασβέστιο και Μαγνήσιο που συμμετέχουν στην παραγωγή οστικού ιστού. Η αξιοποίηση και των 3 αυτών Μετάλλων επιτελείται με την πολύτιμη βοήθεια της βιταμίνης D. 

  • Το Μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την σωστή απορρόφηση του Ασβεστίου στα οστά, 
  • το Ασβέστιο βοηθά στην απορρόφηση του Μαγνησίου.
  • Ο Φώσφορος μαζί με το Ασβέστιο συμβάλλουν στην φυσιολογική κατασκευή και διατήρηση οστών & δοντιών. Επίσης βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών, του νευρικού συστήματος και του θυρεοειδή και ωφελούν το δέρμα. Ο Φώσφορος επίσης είναι απαραίτητο στοιχείο για την μυϊκή ανάπτυξη και βοηθά στην μείωση των πόνων της αρθρίτιδας.

Τα βατόμουρα μειώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (PMS) και της Εμμηνόπαυσης:  Και αυτό γιατί περιέχουν φυτοοιστρογόνα, που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τις γυναικείες ορμόνες.

Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: λόγω του μεγάλου ποσοστού ινών, που καθυστερεί την απορρόφηση των υδρογονανθράκων στην πεπτική οδό βοηθούν στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου του Ιλινόι τα κόκκινα βατόμουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων για την υγεία των ατόμων με προδιαβήτη.

Τα Βατόμουρα υποστηρίζουν αποτελεσματικά το ουροποιητικό σύστημα. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού. Το ίδιο επιρρεπείς είναι και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από διαβήτη, νόσο του Αλτσχάιμερ, προστάτη, πέτρες στα νεφρά, σκλήρυνση κατά πλάκας ή είναι καθηλωμένοι στο κρεββάτι ή σε αναπηρική καρέκλα. 

Επιπλέον, τονώνουν τον μεταβολισμό χάρη στον Φώσφορο και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.