Αυτή η τιμή, σε επιστημονική βάση, καταδεικνύει την ικανότητα δέσμευσης ελεύθερων ριζών σε μετρήσιμη και συγκρίσιμη μορφή. Έτσι, η τιμή O.R.A.C. μετρά την ικανότητα των τροφίµων να δεσµεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για βατόμουρο, ρόδι, Acai Berry, Ιπποφαές ή Curcuma, ή ένα συμπλήρωμα διατροφής. Αυτές οι ιδιότητες είναι πλήρως συγκρίσιμες για να προσδιορίσουν ποια, λαχανικά, φρούτα ή ποιο συμπλήρωμα διατροφής προστατεύει καλύτερα τον οργανισμό από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών κυμαίνεται από 5.000 έως 12.000 O.R.A.C., ανάλογα με το αν ένα άτομο είναι υγιές, ακολουθεί υγιεινή διαβίωση και καταναλώνει πολλά βιολογικά τρόφιμα ή αν είναι καπνιστής, έχει καθημερινό άγχος, έχει κάποια ασθένεια, δεν ακολουθεί υγιεινή διαβίωση και καταναλώνει βιομηχανοποιημένες επεξεργασμένες τροφές.

Προφανώς, ο τελευταίος έχει σημαντικά περισσότερες αντιοξειδωτικές ανάγκες και μια αντιοξειδωτική δίαιτα θεωρείται απαραίτητη και πρέπει να γίνεται παράλληλα με την θεραπεία των νοσηµάτων που πιθανούν συνυπάρχουν.

Μερικά από τα κύτταρα μας παράγουν ελεύθερες ρίζες για να καταστρέψουν τα παθογόνα που εισέρχονται στο σώμα, και αυτό είναι φυσιολογικό, μόνο που σήμερα οι αναλογίες και ο χρόνος έχουν αλλάξει προς το δυσμενέστερο. Όταν η αναλογία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών δεν είναι υπέρ των δευτέρων τότε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού αδυνατεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που συνεχώς πληθαίνουν και χρειάζεται ενίσχυση. Δηλ. Αναλογικά σήμερα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα αντιοξειδωτικά για να παραμένουμε υγιείς.