Η φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά στάδια της φλεγμονής και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην έρευνα των φλαβονοειδών λόγω των διαφορετικών βιολογικών ρόλων που έχουν. Πολλαπλές επιστημονικές αποδείξεις επιβεβαιώνουν ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή, που απαντώνται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια ή κακάο, μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να αναστείλουν ρυθμιστικά ένζυμα ή παράγοντες μεταγραφής σημαντικούς για τον έλεγχο των μεσολαβητών που εμπλέκονται στη φλεγμονή και προσφέρουν έναν επιπλέον μοριακό μηχανισμό για την αντιφλεγμονώδη δράση των φλαβονοειδών. Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις των φλαβονοειδών in vitro και σε ζωικά ή κυτταρικά μοντέλα περιλαμβάνουν την αναστολή της σύνθεσης και των δραστικοτήτων διαφόρων προ-φλεγμονωδών μεσολαβητών αποδεικνύοντας ότι τα φλαβονοειδή έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν την εμφάνιση και ανάπτυξη φλεγμονωδών ασθενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, όπου συνέκριναν τις επιδράσεις 36 φυσικών φλαβονοειδών και συναφών πολυφαινολικών ενώσεων, οι κλάσεις φλαβονοειδών που περιέχουν τις πλέον αποτελεσματικές ενώσεις ήταν οι ισοφλαβόνες και οι φλαβονόλες. Οι φλαβονόλες είναι ένας τύπος φλαβονοειδών, φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που υπάρχουν στις χρωστικές ουσίες των φυτών.

Επίσης, ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τη βλάβη των ιστών ή την ίνωση.  

Πηγές: 1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619312300

         2) Hindawi Publishing Corporation Mediators of Inflammation Volume 2007, Article ID 45673, 10 pages doi:10.1155/2007/456