Τα μύρτιλλα είναι πλούσια πηγή καλίου, μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυσικής λουτεΐνης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες  A, B1, Β2, Β3, C, D, Ε.

Αποτοξινωτικές ιδιότητες: Τα μύρτιλλα εξουδετερώνουν τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού και απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα. Προλαμβάνουν την διάρροια και την δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους ας δούμε πώς λειτουργούν. Τα φρέσκα μύρτιλλα και το εκχύλισμα τους χαλαρώνουν τους μύες σε περίπτωση δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα αποτρέπουν την διάρροια. Μειώνουν την διαπερατότητα των βλεννογόνων μεμβρανών και μειώνουν την απομάκρυνση νερού μαζί με τα κόπρανα. Αυτό τα καθιστά ιδανικά στην Εγκυμοσύνη καθώς και στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα. Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου και τανινών καθαρίζουν το αίμα.

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Μεταξύ 38 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών που αναλύθηκαν, τα μύρτιλλα έχουν πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και κατέχουν την 2η θέση μετά το ιπποφαές. Οι ανθοκυάνες που περιέχουν εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και στοχεύουν στην καταστροφή των κυττάρων και στην παρεμπόδιση των μεταβολικών οδών που συνδέονται με την κυτταρική φθορά που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Οι ειδικοί τα ονομάζουν θαυματουργό φυτό της νεότητας: Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και για τις ρυτίδες. Τα μύρτιλλα περιέχουν πολλά ενεργά συστατικά που τονώνουν την αναγέννηση της επιδερμίδας, ενυδατώνουν, απαλύνουν και λειαίνουν το δέρμα και χαρίζουν νεανικότερη όψη. Βελτιώνουν την ένταση των ινών κολλαγόνου και της ελαστίνης, και διατηρούν την καλύτερη δυνατή συγκέντρωση ενυδατικού υαλουρονικού οξέος στο δέρμα. Επίσης ωφελούν το δέρμα καθώς λειτουργούν σαν ένα φυσικό φίλτρο UV. Η ομορφιά της επιδερμίδας και των μαλλιών μας έχει να κάνει κυρίως με ότι λαμβάνουμε εσωτερικά όχι τόσο με τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε. Οι βιοενεργειακές τροφές όπως τα Flavon δουλεύουν και σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντιφλεγμονώδη Δράση: Τα μύρτιλλα προλαμβάνουν την φλεγμονή και προστατεύουν το κυκλοφορικό σύστημα, τον εγκέφαλο και τα μάτια. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το οξειδωτικό στρες που προκαλεί το πλεόνασμα των ελεύθερων ριζών και η φλεγμονή συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων παραγόντων που συμβάλλουν στην γήρανση του εγκεφάλου και των ματιών.

Τροφή για τον εγκέφαλο: Ο νευροφυσιολόγος James Joseph ανακάλυψε πως τα σκουρόχρωμα φρούτα και ειδικά τα σκουρόχρωμα μούρα, συγκαταλέγονταν μεταξύ των τροφών εκείνων που παρέχουν την καλύτερη προστασία στον οργανισμό μας, ειδικά στον εγκέφαλο, από την επιβλαβή επίδραση του χρόνου. Οι ανθοκυάνες που περιέχουν καθυστερούν την φθορά της μνήμης, συμβάλλουν στην μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων και διεγείρουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων.

Τροφή για τα μάτια: Οι ανθοκυάνες βελτιώνουν την διαπερατότητα και την ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων και ενεργοποιούν την μικροκυκλοφορία του οφθαλμού, προσφέροντας του περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.Τα μύρτιλλα επίσης προλαμβάνουν τον Καταρράκτη και σταματούν την διαδικασία του διαβητικού γλαυκώματος. Τα καροτενοειδή που περιέχουν τα μύρτιλλα βελτιώνουν τη νυχτερινή όραση. Επίσης, τα μύρτιλλα ενεργοποιούν την παραγωγή ροδοψίνης, ουσίας που ευθύνεται για την ορθή όραση κατά τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι πιλότοι της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας έτρωγαν ένα βάζο μαρμελάδα από μύρτιλλα πριν από κάθε πτήση για να βελτιώνουν την όραση τους.

Προστατεύουν την Καρδιά: Η κατανάλωση μύρτιλλων βοηθά στην αποτροπή εμφραγμάτων και εγκεφαλικών καθώς μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και αυξάνουν εκείνα της καλής χοληστερόλης (HDL), ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης των αιμοφόρων αγγείων.

Αντιαιμορραγική Δράση: Η μυρτιλλίνη που υπάρχει στα μύρτιλλα ενδυναμώνει τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων, τα κάνει πιο ευέλικτα και δυνατά στις διαρροές.

Περιορίζουν τα συμπτώματα που συνοδεύουν τις ευρυαγγείες  όπως: επίπονες συσπάσεις, πρησμένοι αστράγαλοι και γάμπες, μούδιασμα και βοηθούν σε περίπτωση κυκλοφορικής κατάρρευσης.

Προλαμβάνουν την αναιμία: Το μύρτιλλο περιέχει πολύ σίδηρο και χαλκό - ουσίες που παίζουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή ερυθροκυττάρων, κι έτσι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.

Αντιδιαβητική Δράση: Ονομάζονται επίσης ως το φυτό της ινσουλίνης χάρη στην βακινίνη, ουσία που προσομοιάζει στην ινσουλίνη.

Αντικαρκινική Δράση: Ένα από τα πολυτιμότερα συστατικά των μύρτιλλων είναι τα φυτοοιστρογόνα — φυτογενείς ορμόνες που παρεμποδίζουν με επιτυχία τις ορμόνες που συμβάλλουν την ανάπτυξη των λεγόμενων καρκίνων που εξαρτώνται από ορμόνες τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες (π.χ. ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού, του θυρεοειδούς, του ήπατος, του οισοφάγου ή του λάρυγγα). Επίσης, το φολικό και το ελλαγικό οξύ που περιέχουν είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Το φολικό οξύ προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας και το ελλαγικό οξύ προστατεύει το σώμα από την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Αντισηπτικές και Αντιβακτηριακές ιδιότητες: Οι ανθοκυάνες και οι τανίνες στα μύρτιλλα καταστρέφουν τα παθογόνα βακτήρια της γαστρεντερικής οδού, ακόμα κι εκείνα που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά και ενδυναμώνουν τον γαστρικό βλεννογόνο. Τα μύρτιλλα επίσης προλαμβάνουν την ανάπτυξη μολύνσεων του ουροποιητικού που προκαλούν τα βακτήρια E.coli, π.χ. την κυστίτιδα.

Αντι-ιικές ιδιότητες: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε σε τανίνες. Συνιστώνται για την πρόληψη μολύνσεων από ιούς στην αναπνευστική οδό, όπως είναι π.χ. η βρογχίτιδα και συνιστώνται ως συμπλήρωμα στην θεραπεία ιογενών μολύνσεων της αναπνευστικής οδού.

Αντιπαρασιτικές ιδιότητες: Τα φρέσκα μύρτιλλα περιέχουν πολλές τανίνες που καταπολεμούν τα παράσιτα της γαστρεντερικής οδού: όπως τις ασκαρίδες και τα σκουλήκια.

Καταπραϋντικές ιδιότητες: Ηρεμούν το Νευρικό Σύστημα.

Ενεργά συστατικά στα μύρτιλλα:

  • Βιταμίνες: A, C, Ε, B1, Β2, ΡΡ, D, φολικό οξύ,
  • μέταλλα (πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό), πηκτίνες, τανίνες (έως 15%), ινοσιτόλη, σάκχαρα, βακκινίνη (γλυκοζίτης βενζοϊκού οξέος), γλυκοκινίνη, φυτοοιστρογόνα,
  • φλαβονοειδή: ανθοκυάνες - ανθοκυανιδίνες (παράγωγα δελφινιδίνης, κυανιδίνης, μαλβιδίνης, πεονιδίνης, πετουνιδίνης, συμπεριλαμβανομένης της μυρτιλλίνης), καροτενοειδή.
  • οργανικά οξέα (οξαλικό οξύ, κιτρικό οξύ, χινικό οξύ, λακτικό οξύ, σουκινικό οξύ, μαλικό οξύ), ίνες.